ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία έχει παρέμβει αποφασιστικά στο θέμα της αντιμετώπισης της δράσης των ναζιστών στη χώρα μας με μία σειρά από δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν μοίρασμα προκηρύξεων, αφισοκολλήσεις, παρουσία σε εκδηλώσεις άλλων φορέων και οργανώσεων, ενημέρωση ανθρώπων που έχουν δράση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις θέσεις της, απεύθυνση σε συλλόγους οικονομικών μεταναστών και σε εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων, έκδοση Ανακοινώσεων Τύπου, συμμετοχή σε πορείες καταγγελίας και συλλογή υπογραφών.


--------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καλεί τους δημοκράτες να αντιταχθούν σθεναρά στο δόλιο επιχείρημα ότι η συγκέντρωση των ναζιστών στην Ελλάδα πρέπει να επιτραπεί για να μη θιγεί τάχα η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία της έκφρασης.
Αυτές οι ελευθερίες δεν αναγνωρίζονται στους ναζιστές σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα. Όπως για παράδειγμα δεν επιτρέπεται στους παιδεραστές να συγκεντρώνονται και να προπαγανδίζουν την «άποψη» τους, ακόμα περισσότερο δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο, το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, το δικαίωμα ανοιχτών χιτλερικών να συνέρχονται και να υπερασπίζουν τις «απόψεις» τους. Γιατί η υπεράσπιση του ναζισμού σημαίνει ΑΥΤΟΜΑΤΑ κάλεσμα σε ρατσιστική βία και αντιεβραϊκή γενοκτονία. Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι ναζιστές αποκαλούν οι ίδιοι τη συγκέντρωσή τους «φεστιβάλ μίσους». Είναι πολύ ανησυχητικό για τη δημοκρατία στη χώρα μας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αρνείται μέχρι σήμερα να την απαγορεύσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απαιτεί την απαγόρευσή της.

Αθήνα, 2 Σεπτέμβρη 2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Αποτελεί τεράστια πρόκληση για τους έλληνες και ευρωπαίους δημοκράτες η συμμετοχή των ναζιστών της "Χρυσής Αυγής" και των χουντικών συμμάχων τους, με το όνομα "Πατριωτική Συμμαχία" στις ευρωεκλογές.

Την ίδρυση της, που έγινε στην επέτειο του πραξικοπήματος, χαιρέτισαν ο αποφυλακισμένος δικτάτορας Στ. Παττακός και o Η. Παππάς "μέλος της επαναστατικής επιτροπής της 21ης Απριλίου" ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο Δημ. Ζαφειρόπουλος, μέλος του πολιτικού συμβουλίου της «Χρ. Αυγής», εκδότης του περιοδικού της νεολαίας της «Χρ. Αυγής» που υμνεί το χιτλερισμό, καταδικασμένος πρωτόδικα με ποινή 1 χρόνου για συμμετοχή στην επίθεση και τραυματισμό έξι μελών του ΣΕΚ τον Απρίλη του 1996. Ο Δ. Ζαφειρόπουλος είναι επίσης εκδότης-διευθυντής του «Ελεύθερου Κόσμου», της εφημερίδας της χούντας, που επανεκδόθηκε από τη «Χρ. Αυγή» από το Μάη του 2003 για να συγκροτήσει την «Π. Συμμαχία».

Στον «Ελεύθερο Κόσμο» υπάρχουν ανοιχτές επικλήσεις της «ανωτερότητας των Ελλήνων» (με αναφορές στο αίμα, φυλή κ.α.) που συμπυκνώνεται στο σύνθημα "Πρώτα οι Έλληνες", υποστήριξη του εθνικοσοσιαλισμού ενάντια στον κοινοβουλευτισμό, δικαίωση της "εθνικής επανάστασης της 21ης Απριλίου", προτροπή για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες. Παρ’ όλα αυτά καμιά κυβέρνηση και κανένα επίσημο πολιτικό κόμμα δεν αντέδρασε αλλά συνεχίζουν να ανέχονται, να καλύπτουν και να προστατεύουν τους ναζιστές παρέχοντας τους την απόλυτη νομιμότητα αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Ευρ. Ένωση.

Έστω και τώρα καλούμε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, όλα τα κοινοβουλευτικά και μη κόμματα, τα συνδικάτα να πάρουν θέση και να ταχθούν ενάντια στη συμμετοχή των ναζιστών στις ευρωεκλογές και να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους όπως και εκείνη στη διακομματική επιτροπή για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου αλλιώς θα φέρουν βαριές ευθύνες για τη μετατροπή της Ελλάδας σε προωθητή του ναζισμού μέσα στην ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη.

Αθήνα, 27 Μάη 2004


--------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΣ 18-10-2003

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καταδικάζει τη νέα ναζιστική επίθεση στο εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων. Αυτή η επίθεση στρέφεται όχι μόνο ενάντια στην Εβραϊκή Κοινότητα γενικά αλλά σε ολόκληρο το δημοκρατικό κόσμο.

Οι θρασύτατες αυτές επιθέσεις οφείλονται στην προκλητική ατιμωρησία και τη νομιμότητα των χιτλερικών στη χώρα μας ενώ το χέρι των ναζιστών το οπλίζει ο καθεστωτικός αντισημιτισμός, που καλύπτεται κάτω από τον αντισιωνισμό.

Οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να απαιτήσουν να τεθούν εκτός νόμου οι ναζιστές της "Χρυσής Αυγής" και να καταγγείλουν την αυξανόμενη αντισημιτική προπαγάνδα.

Αθήνα 18 -10-03 Για την Αντιναζιστική Πρωτοβουλία

Άννα Στάη

Ελένη Κωνσταντινοπούλου


--------------------------------------------------------------------------------


Για Τη Μη Συμμετοχή Της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Στην Πορεία Της 28 Νοέβρη

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία ενημερώνει τους δημοκρατικούς πολίτες ότι δεν συμμετείχε στην πορεία που διοργάνωσαν στις 28 του Νοέμβρη διάφορες οργανώσεις κατά της "Χρυσής Αυγής".

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία έχει διαχωρίσει τον εαυτό της από πολιτικές και από δυνάμεις που εκθέτουν την πάλη ενάντια στους ναζιστές στην πλατειά δημοκρατική κοινή γνώμη. Δεν είναι δυνατό μια αντιναζιστική διαδήλωση να αποδέχεται στο εσωτερικό της ένα μπλοκ που φωνάζει συνθήματα υπέρ των έγκλειστων του Κορυδαλλού. Δεν υπάρχει διαφορά ουσίας παρά μόνο κλίμακας και μορφής ανάμεσα στους ναζιστές της "Χρυσής Αυγής" και στους φασίστες δολοφόνους της 17Ν. Δεν είναι επίσης δυνατό να γίνει δεκτό από κανένα δημοκρατικό άνθρωπο αυτό που υποστηρίζουν οι διοργανωτές ότι δηλαδή η εκστρατεία του Τύπου κατά της 17Ν, την οποία ονομάζουν "τρομολαγνεία", είναι αυτή που τάχα διευκολύνει τα χτυπήματα των ναζιστών ενάντια στο λαό.

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία επιμένει ότι πρέπει να βγει η "Χρυσή Αυγή" εκτός νόμου, και θεωρεί ότι ποδοπατούν κάθε έννοια πολιτικής δημοκρατίας όλα ανεξαίρετα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που, μόνα αυτά μέσα σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζουν να κρατάνε στην νομιμότητα μια ανοιχτή ναζιστική και δολοφονική συμμορία

Αθήνα, 29 Νοέβρη 2002

Για τη νέα αιματηρή επίθεση της "Χρ. Αυγής"

Η νέα απρόκλητη αιματηρή επίθεση των ναζιστών της "Χρυσής Αυγής", η δεύτερη σε ενάμιση μήνα, και η πολλοστή τα τελευταία χρόνια ενάντια σε μετανάστες και πολίτες που τους υπεράσπισαν μέσα στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση για το λαό και μια ακόμα προειδοποίηση για το ολοένα συρικνούμενο επίπεδο του πρακτικού πολιτικού δημοκρατισμού στη χώρα μας. Τεράστιες ευθύνες για τη συνεχιζόμενη κτηνώδη τρομοκρατική δράση των ναζιστών έχουν: πρώτα απ' όλα η κυβέρνηση που όχι μόνο τους παρέχει ατιμωρησία και πλήρη νομιμότητα την ώρα που συστηματικά, σχεδόν καθημερινά ασκούν βία, αλλά ποτέ δεν τους έχει καταγγείλει πολιτικά, ύστερα όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα που επίσης ανέχονται αυτή τη δραστηριότητα, σπανίως την καταγγέλουν, ενώ επιμένουν στο ότι αυτή η αποκρουστική συμμορία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα, και με κάθε άνεση και, μόνη αυτή μέσα σε όλη την Ευρώπη, να διακινεί το ναζιστικό έντυπο υλικό της που πάντα αποτελεί κάλεσμα σε βία και εξόντωση και τέλος οι δικαστικές αρχές για το ότι συνεχίζουν να μην διερευνούν και να μην ασκούν, όπως οφείλουν, αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος αυτής της συμμορίας και να μην εμποδίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την βίαιη δράση τους και την παράνομη, σύμφωνα με τη διεθνή αντιρατσιστική σύμβαση και το σύνταγμα, προπαγάνδιση των ρατσιστικών τους θέσεων.

Η αντιμετώπιση της ναζιστικής δολοφονικής συμμορίας (όπως εκείνης της "17Ν") δεν μπορεί να είναι έργο των θυμάτων και των αντιναζιστών, αλλά του δημοκρατικού κράτους που πρέπει να θέσει εκτός νόμου τη "Χρ. Αυγή" όπως γίνεται σε όλη την Ευρ.Ένωση. Έτσι, θα διευκολυνθεί και η πάλη για τη συντριβή της πολιτικής και ιδεολογικής πλατφόρμας των ναζιστών, που βασικά της στοιχεία βρίσκονται σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Αθήνα, 17 Νοέβρη 2002


--------------------------------------------------------------------------------

Καταγγελία Για Τη Συμμετοχή Ναζιστών Της "Χρ. Αυγής" Στο Συνδιασμό Του Καρατζαφέρη

H Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καταγγέλλει την επίσημη συμμετοχή στο Συνδυασμό του Γ. Καρατζαφέρη για τις νομαρχιακές εκλογές τεσσάρων μελών της ναζιστικής και δολοφονικής "Χρυσής Αυγής", τους Βασίλειο Κολιό, Μιχαήλ Παπαδημητρίου, Νικόλαο Σκάντζο και Ηλία Παναγιώταρο. Ο τελευταίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της "Χ.Αυγής", τον οποίο ο Γ. Καρατζαφέρης πριμοδοτεί στην εφημερίδα του σαν "εκλεκτή υποψηφιότητα".
Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη οι ανοιχτοί υπερασπιστές του Χίτλερ βρίσκονται εκτός νόμου στην Ελλάδα προωθούνται σε κρατικά αξιώματα. Πρόκειται για ευθεία πρόκληση στη μεταπολιτευτική δημοκρατία, για πρόκληση απέναντι σε κάθε πατριώτη, για σιχαμερή βεβήλωση κάθε νεκρού του αντιφασιστικού πολέμου 1940-44, για μοναδική ντροπή για την Ελλάδα και στίγμα για όλη τη δημοκρατική Ευρώπη.
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτήν την πρώτη απόπειρα ναζιστών να αποκτήσουν ένα μερίδιο εξουσίας σε αυτή τη χώρα. Επίσης καλεί όλους τους συνδυασμούς στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές , ιδιαίτερα εκείνους για την Υπερνομαρχία της Αθήνας, να καταδικάσουν τον συνδυασμό που εκκολάπτει το αβγό του φιδιού.

Αθήνα, 29 Σεπτέμβρη 2002


--------------------------------------------------------------------------------

ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ
Την επίθεση αυτή κατάγγειλε η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία με την ακόλουθη Ανακοίνωση Τύπου, με ημερομηνία 28 Γενάρη 1998: "Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καταγγέλλει την απρόκλητη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Α. Καλοφωλιά από τους ναζιστές της "Χρ. Αυγής". Την πολιτική ευθύνη γι' αυτή την επίθεση, καθώς και για όλη την πορεία του κινήματος της "Χρ. Αυγής" τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, φέρνει η κυβέρνηση και όλα ανεξαίρετα τα κόμματα της Βουλής που επιτρέπουν τη νόμιμη και απρόσκοπτη δράση αυτής της ανοιχτά χιτλερικής συμμορίας. Αυτή ακριβώς η νομιμότητα είναι που επιτρέπει το συστηματικά ασύλληπτο και ατιμώρητο των φυσικών δραστών αυτών των επιθέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη επίθεση κατά του Α. Καλοφωλιά, οι δράστες βρήκαν άσυλο και ποινική κάλυψη μέσα στα γραφεία της "Χρ. Αυγής" μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων. Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καλεί τις δικαστικές αρχές να ασκήσουν δίωξη για ηθική αυτουργία σε αυτή την επίθεση, κατά της "Χρ. Αυγής", και την πολιτική εξουσία να τη θέσει εκτός νόμου"


--------------------------------------------------------------------------------


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Για το θέμα η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία έκδοσε την ακόλουθη Ανακοίνωση Τύπου με ημερομηνία 6 Μάρτη 1998:"Η απόλυτη κάλυψη που δίνει ο Κ. Καραμανλής στο φιλοναζιστή βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Καρατζαφέρη νομιμοποιεί ουσιαστικά το ναζισμό σαν πολιτικό ρεύμα μέσα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο, ούτε περιθωριακό το φαινόμενο ότι μόνο στη χώρα μας είναι νόμιμοι, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκροτούν νόμιμο πολιτικό κόμμα οι ανοιχτοί υπερασπιστές του Γ΄ Ράϊχ. Αποδεικνύεται τώρα ότι η χιτλερική συμμορία της "Χρ. Αυγής" είναι τμήμα ενός ανερχόμενου καθεστωτικού ρεύματος. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν πάρει αποφασιστικά θέση σ' αυτό που αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα πολιτικής δημοκρατίας για τη χώρα μας. Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους δημοκράτες πολίτες, ανεξάρτητα από κάθε άλλη πολιτική τους άποψη, σε αγώνα για να τεθεί εκτός νόμου η δολοφονική ναζιστική συμμορία της "Χρ. Αυγής" και να αποπεμφθεί ο βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης από τη Βουλή".


--------------------------------------------------------------------------------


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία έκανε γνωστή τη θέση της στο θέμα των λαθρομεταναστών με την ακόλουθη Ανακοίνωση Τύπου με ημερομηνία 14 Απριλίου 1998:<<Ο κλασσικός ελληνικός εθνο-ρατσισμός που εκφράζεται με τις θεωρίες της πολιτιστικής ανωτερότητας του ελληνισμού και της εθνικής ομογενοποίησης του κράτους, αποτελούν μόνο το υπόστρωμα του πρόσφατου αντι-αλβανικού ρεύματος. Η αιτία που ενεργοποίησε αυτό το ρεύμα είναι η πολιτική της απότομης εισαγωγής μιας πελώριας πάμφθηνης εργατικής δύναμης σαν εργαλείο για τη συνολική πτώση του μεροκάματου στη χώρα. Αυτή η πολιτική σύντριψε κάθε ενότητα μεταξύ ντόπιων και ξένων εργατών και περιθωριοποίησε απόλυτα τους μετανάστες αφού συνοδεύτηκε από στέρηση κάθε εργασιακού και πολιτικού δικαιώματος. Πρόκειται για μια τακτική πρωτοφανή στη μεταπολεμική Ευρώπη στην οποία τα συνδικάτα απαίτησαν και πέτυχαν να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις και για τους μετανάστες. Η αυξημένη εγκληματικότητα των μεταναστών αυτής της περιόδου, αντίθετα με τους ισχυρισμούς ορισμένων είναι πραγματική και οφείλεται σ' αυτή την πολιτική. Η απάντηση στο ξενοφοβικό ρεύμα μπορεί να γίνει: Α. Με την υποχρεωτική τήρηση για εργοδότες και εργάτες της αρχής ίσο μεροκάματο για ίση δουλειά μέσα στον ίδιο κλάδο. Β. Με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους ξένους εργάτες Γ. Με πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες που ζουν μόνιμα στη χώρα μας και ταυτόχρονη απαγόρευση της παράνομης μετανάστευσης. Σε ό,τι αφορά το έγκλημα η μόνη αντιρατσιστική απάντηση είναι η δίωξη του με την κοινή αυτό-οργάνωση του ντόπιου και μεταναστευτικού πληθυσμού>>.


--------------------------------------------------------------------------------

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση ενάντια στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο που έγινε τον Απρίλιο του 1998, με την ακόλουθη ανακοίνωση με ημερομηνία 24 Απριλίου 1998:"Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. Οι βομβιστές επικαλούνται τον παλαιστινιακό αγώνα. Η γενική τακτική του σύγχρονου αντισημιτισμού-ναζισμού είναι να μεταφέρει στην εβραϊκή κοινότητα άλλων χωρών και στους Εβραίους γενικά το βάρος μιας διαμάχης στην οποία έχει εμπλακεί το ισραηλινό κράτος και η ηγεσία του. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην κάλυψη που δίνει ο επίσημος πολιτικός κόσμος της χώρας μας στο αναπτυσσόμενο αντισημιτικό νεοναζιστικό ρεύμα".


--------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΟΥΡΗ
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καταδίκασε την επίθεση ενάντια στον Κουσουρή και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση στις 29 Ιουνίου 1998:" Ενώ η μέθοδος, η κτηνωδία και η θρασυδειλία της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι δράστες της ήταν ναζιστές της "Χρυσής Αυγής", αυτή η συμμορία αφήνεται ατιμώρητη να συνεχίζει την εγκληματική της πορεία. Την κύρια ευθύνη γι' αυτό έχουν όλα ανεξαίρετα τα κοινοβουλευτικά κόμ-μα-τα που επιτρέπουν τη νομιμότητα της. Μόνο εδώ, στη χώρα μας και πουθενά αλλού στη Δ. Ευρώπη ανοιχτοί υμνητές του Γ΄ Ράϊχ, εθνορατσιστές και αντισημίτες είναι νόμιμοι. Η διάλυση τέτοιων δολοφονικών συμμοριών και η τιμωρία των μελών τους δεν μπορεί να ανατίθεται κύρια στους μεμονωμένους πολίτες που καταθέτουν σαν αυτόπτες μάρτυρες των εγκλημάτων τους. Αρχή για την αστυνομική και δικαστική διαλεύκανση των εγκλημάτων τέτοιων συμμοριών είναι η θέση τους εκτός νόμου".


--------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΕΘΝΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ"
Στα τέλη του Οκτώβρη 1998 αντιπροσωπείες ναζιστικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν διεθνή συνάντηση με διοργανώτρια τη "Χρυσή Αυγή". Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο τύπο:Το ότι χώρα μας έγινε διεθνής βάση των ναζιστών δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εξασφαλίζει νομιμότητα σε μια ναζιστική δολοφονική οργάνωση, όπως η Χρυσή Αυγή, με την αποδοχή όλων ανεξαίρετα των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Είναι η μοναδική στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζει το ναζισμό σαν μια απλή "ιστορική εκδοχή ". Είναι τέλος η μόνη στην οποία ο αρχιεπίσκοπος καλεί το "ανώτερο έθνος" σε εδαφικό επεκτατισμό. Οι έλληνες δημοκράτες πρέπει να αντιταχθούν στη διαρκώς ανερχόμενη εθνορατσιστική ιδεολογία, να απαιτήσουν να τεθούν εκτός νόμου οι ναζιστές και να απομονώσουν τους προστάτες τους.

Αθήνα 30 Οκτώβρη 1998


--------------------------------------------------------------------------------


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟΝ ΚΟΛΩΝΟ.


ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ
Το σοβινιστικό καθεστώς και οι φαιοκόκκινοι τους δίνουν ώθηση
Δημοκράτες, το πολιτικό σκάνδαλο της νόμιμης λειτουργίας μιας ανοιχτής χιτλερικής οργάνωσης όπως είναι η "Χρυσή Αυγή" έχει ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη του ναζιστικού ρεύματος στη χώρα μας. Με καταζητούμενο για τη δολοφονική επίθεση ενάντια στον Δ. Κουσουρή, τον υπαρχηγό της, Ανδρουτσόπουλο, η "Χρ. Αυγή" συγκαλεί στη χώρα μας διεθνή συγκέντρωση τωνναζιστών, στις 24-10-1998, και η κυβέρνηση δηλώνει πωςαυτή η συγκέντρωση είναι νόμιμη. Αυτή η νομιμότητα επιτρέπει στους ναζιστές να συγκροτήσουν εκλογικό συνασπισμό με τον ανοιχτό εθνικοσοσιαλιστή, αντισημίτη και εθνοφυλετιστή Κ. Πλεύρη, την "Πρώτη Γραμμή", να κατέβουν ανενόχλητοι στις ευρωεκλογές 1999 και να συγκεντρώσουν 48.000 ψήφους. Αν αυτό τοαποτέλεσμα είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα μας, το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ναζιστές πήραν την ηγεμονία και βρίσκονται πια επικεφαλής ολόκληρου, ή σχεδόν ολόκληρου, του ακροδεξιού ρεύματος.
Είμαστε η μόνη χώρα μέσα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτρέπει την ύπαρξη ναζιστικού κόμματος. Είμαστε η μόνη χώρα στην οποία όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα δηλαδή και η θεωρούμενη αριστερά αποδέχονται και συμφωνούν με τη νομιμότητα των ναζιστών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει αυτό γιατί η πολιτική γραμμή της "Χρ. Αυγής", δηλαδή ο αντιευρωπαϊσμός, ο αντιδυτικισμός και ο αντιτουρκισμός, είναι ουσιαστικά θέσειςκαι των έξι μεγάλων κομμάτων, είναι η λεγόμενη εθνική γραμμήσε όλα τα καίρια ζητήματα. Γι΄ αυτό τα παραπάνω κόμματα δεν μπορούν και δεν θέλουν να βγάλουν εκτός νόμου τους ναζιστές. Γιατί αν το έκαναν θα έπρεπε υποχρεωτικά να εκστρατεύσουν ενάντια στις πολιτικές τους θέσεις, δηλ. ενάντια στον ίδιο τον εαυτό τους.
Αντίθετα εκείνο που παρατηρούμε είναι η προοδευτική ένωση της "Χρ. Αυγής" με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα μετη θεωρούμενη αριστερά. Τους είδαμε να διαδηλώνουν μαζί στην υπεράσπιση του φασιστικού ΡΚΚ (που στη χώρα μας έχει ξυλοκοπήσει και μαχαιρώσει Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγεςμε αντίθετες ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις) και τουηγέτη του Οτζαλάν. Τους είδαμε να συμμετέχουν στις ίδιες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις για να υπερασπιστούν τη σερβική εθνοκάθαρση στο Κόσσοβο.
Και αργότερα ακούσαμε την Α. Παπαρήγα να δηλώνει στην προεκλογική της συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ότι είναι θετικόπου τα παιδιά με τον αγκυλωτό σταυρό στο πέτο έρχονται στις δικές μας διαδηλώσεις γιατί έτσι μπορούμε να τα διαπαιδαγωγήσουμε. Ενώ η "Χρ. Αυγή" να μιλάει μέσα από την εφημερίδα της για τους "πατριώτες της αριστεράς", να υμνεί τον Κ. Ζουράρι για τις δηλώσεις του (Χρυσή Αυγή, 2/7/99) και να προτείνει σαν μόνη λύση το "πατριωτικό μέτωπο" με όσους "αρνούνται την υποταγή στην pax americana, στην ανύπαρκτη Ευρώπη, στον φιλελευθερισμό και στην διεφθαρμένη πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξουσία" (στο ίδιο). Πρόκειται για πρωτοφανή γεγονότα στην πολιτική ζωή της χώρας, πρόκειται για ένα φαιοκόκκινο μέτωπο που μετατρέπει τοναζισμό σε αναπόσπαστο κομμάτι του έθνους.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο που δεν υπήρξε καμία αντίδραση ότανπαλιότερα ο βουλευτής Γ.Καρατζαφέρης κάλεσε την "Χρ. Αυγή" να μπει σε μια κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ.Καραμανλής, τον κάλυψε λέγοντας ότι ο ναζισμός είναι απλά μια "διαφορετική προσέγγιση για το παρελθόν".
Όπως δεν είναι τυχαία και η υπεράσπιση της νομιμότητας των ναζιστών από την ελληνική κυβέρνηση που αρνείται επιδειχτικά να θεσπίσει νόμο ενάντια στο ναζισμό. Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία είχε καταθέσει πολιτικό και νομικό υπόμνημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με ανάλογο αίτημα. για να "πάρει" απάντηση μετά από ένα χρόνο, και αφού είχαμε καταφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη, ότι "το Υπουργείο δεν δύναται να ικανοποιήσει αιτήματα που θεωρούνται παρέμβαση στο έργο της Δικαστικής εξουσίας"!!! (αρ.πρωτ.1955/6- 5 -99).
Θεωρούμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η συσπείρωση των δημοκρατών και η ανυποχώρητη πάλη απέναντι στο ανερχόμενο νεοναζιστικό ρεύμα για την υπεράσπιση της πολιτικής δημοκρατίας στη χώρα μας. Οι ναζιστές της "Χρ. Αυγής" πρέπει να βγουν εκτός νόμου μόνο για εκείνες τις θέσεις τους που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση όλου του πληθυσμού με τη χιτλερική βαρβαρότητα, δηλαδή για την ανοιχτή υποστήριξη του χιτλερισμού, του Γ΄ Ράιχ, του δοσιλογισμού και του φυλετικού ρατσισμού.
Οι άλλες θέσεις του σύγχρονου ναζισμού χρειάζονται για να αποκαλυφθούν μια μακρόχρονη και υπομονετική δουλειά πειθούς μέσα στολαό. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο,
είναι όμως ένα καθήκον ζωής και θανάτου για τη δημοκρατία και την ειρήνη σ΄ αυτή τη χώρα. Γιατί αν οι ναζιστές έχουν περιορίσει σήμερα στο ελάχιστο την κτηνώδη βία τους, είναι γιατί οι θέσεις τους ταυτίζονται με ολόκληρο το πολιτικό καθεστώς. Όταν όμως οι συνθήκες τους το επιτρέψουν θα γίνουν τιμωροί όλων όσων εκφράζουν την αντίθεση τους στην "εθνική γραμμή". Τώρα αρκούνται στονα αναπτύσσονται πάνω στο ίδιο εκείνο έδαφος που έχει αναδείξεισε Αρχιεπίσκοπο έναν Χριστόδουλο, κήρυκα της "ανωτερότητας της ελληνικής φυλής" και "οραματιστή" της εδαφικής επέκτασηςκαι του πολέμου. Πάνω στο ίδιο έδαφος που έχει ντύσει τον καλλιεργημένο για χρόνια αντιτουρκισμό με "αντιιμπεριαλιστικό" μανδύα. Πάνω στο ίδιο έδαφος που χάρη σ΄ αυτή τη μεταμφίεση οδηγεί τη χώρα σε μια πολιτική συμμαχιών με τους χειρότερους φασισμούς στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και πάνω απ΄ όλα στη Ρωσία. Στη Ρωσία όπου οι λεγόμενοι κομμουνιστές του Ζιουγκάνοφ μαζί μετον Ζιρινόφσκι και τους ναζιστές του Μπαρκασόφ πρωτοστατούν στηναντιεβραϊκή υστερία, στην εξύμνηση της ανωτερότητας του ρωσικού έθνους και στον αντικαπιταλισμό δυτικού τύπου ενώ οι δυοπρώτοι τρεις φορές μέχρι τώρα έχουν εμποδίσει στη Δούμα τη θέσπισηνόμου ενάντια στο ναζισμό. Στο ίδιο, τέλος, εκείνο έδαφος που επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να φτιάχνει ναζιστικά πογκρόμ ενάντια στους Αλβανούς, να τους συγκεντρώνει σε στάδια και όλος ο λαός να χειροκροτεί.
Αθήνα, 9 Ιούλη 1999


--------------------------------------------------------------------------------


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καταγγέλλει τη μεθόδευση του εκπρόσωπου του Δίκτυου κοινωνικής υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων, και του εκπρόσωπου του Συντονιστικού μεταναστευτικών οργανώσεων που μέσα στη Γενική Συνέλευση του Φόρουμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στους Δελφούς, στις 19 Ιούνη, σε ενότητα με τους σοβινιστές της Ν. ΠΑΣΟΚ, Ν. ΕΣΔΗΝ και σε συνεργασία με τους ανθρώπους της Γ.Γ.Νέας Γενιάς πρωταγωνίστησαν σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η είσοδος της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας στο Φόρουμ. Η στάση αυτή της ηγεσίας του Δίκτυου οφείλεται στη συμπαράταξη της με τις πολιτικές δυνάμεις του αντιευρωπαϊκού και φιλοσέρβικου χώρου και εκδηλώθηκε με πραξικοπηματικό και έξω από κάθε αρχή τρόπο.


--------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Μια κινητοποίηση αντιναζιστών στις 8 Ιούνη κατάφερε να ματαιώσει αυγκέντρωση της "Χρυσής Αυγής" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άντρο σήμερα του φασισμού, πετυχαίνοντας έτσι μια νίκη για τη δημοκρατία στη χώρα μας. Παραμένει όμως το μεγάλο σκάνδαλο ότι μόνο στην Ελλάδα απ΄ όλη την Ενωμένη Ευρώπη η κυβέρνηση και όλα ανεξαίρετα τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιτρέπουν την νομιμότητα μιας ανοιχτά χιτλερικής οργάνωσης που έχει μάλιστα να επιδείξει και δολοφονική δράση.

Αθήνα, 9 Ιούνη 2002