ΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

(Μέρος Α΄)

H Αντιναζιστική πρωτοβουλία κατάθεσε στις 14 Μαίου 1998 στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιαννόπουλο υπόμνημα, ζητώντας να βγει εκτός νόμου η ναζιστική “Χρυσή Αυγή”. Το υπόμνημα αυτό συνοδευόταν από ένα πλήρη φάκελο με νομικά επιχειρήματα και ντοκουμέντα για τη βία και της θέσης των ναζιστών.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Αντιναζιστική Πρωτοβουλία” σχετικά με τη λήψη των κατάλληλων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την απαγόρευση της ίδρυσης και λειτουργίας των ναζιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων στη χώρα μας σε συμμόρφωση με τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε μορφής Φυλετικής Διάκρισης, την οποία έχει επικυρώσει η χώρα μας με το Προεδρικό Διάταγμα 494/1970. Αναφερόμαστε ειδικά και συγκεκριμένα στη ναζιστική οργάνωση “Χρυσή Αυγή” η οποία λειτουργεί νόμιμα και συμμετέχει στις εκλογές.
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1997 από δημοκράτες που έχουν μία κοινή ιδεολογική θέση, είναι αντιναζιστές. Σκοπός της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας είναι η καταπολέμηση του φαινομένου του ναζισμού στη χώρα μας. Η συγκρότησή της οφείλεται στην έντονη ανησυχία των μελών της για τα φαινόμενα ρατσισμού, και βασικά εθνορατσισμού, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού και δυσανεξίας που παρατηρούνται σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η ανησυχία έγινε ιδιαίτερα έντονη από την ανάπτυξη της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” με τη διάδοση προπαγανδιστικού υλικού ανοιχτά υπέρ του χιτλερισμού, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού και την εκδήλωση μίας σειράς επιθέσεων ενάντια σε αλλοδαπούς, μέλη αντιεθνικιστικών οργανώσεων και νέους που η εμφάνισή τους υποδηλώνει δημοκρατική στάση.
Η δράση και η λειτουργία των ναζιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων, όπως η “Χρυσή Αυγή”, είναι αντίθετη με τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας. Με τη δράση και την προπαγάνδά της, η οργάνωση αυτή έχει παραβιάσει και παραβιάζει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα των αλλοδαπών που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας, των ελλήνων πολιτών που αποτελούν μέλη εθνικών μειονοτήτων αλλά και των ελλήνων πολιτών στο σύνολο τους.
Αναφερόμαστε σε δημοσιευμένες ρατσιστικές, αντισημιτικές και φιλο-χιτλερικές δηλώσεις της οργάνωσης στα επίσημα έντυπά της, την δεκαπενθήμερη εφημερίδα και το μηνιαίο περιοδικό. Συγκεκριμένα:
· Εφημερίδα “Χ.Α”, 5/5/1995, από άρθρο για την επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών ενάντια στον Χίτλερ: <<Λυπούμεθα αλλά η εφημερίδα αυτή δεν έχει να εορτάσει τίποτε στις 8 Μαίου. Αντίθετα, βλέποντας τη σημερινή μορφή του κόσμου, βλέποντας τη σαπίλα, την υποκρισία, την κτηνώδη καταναλωτική μανία, και την πνευματική ερήμωση να κυριαρχούν παντού, προβληματίζεται κατά πόσον έχει σχέση με την Αλήθεια το επαναλαμβανόμενο παραμύθι ότι στον τελευταίο πόλεμο νίκησαν οι καλοί>>.
· Περιοδικό “Χ.Α.”, Α.Τ. 67, σελ. 32-36. Άρθρο με τίτλο “Το σιωνιστικό Δηλητήριο στην Οθόνη”: <<Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ήρθε με την ήττα των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, βρίσκει τον Εβραίο δυνάστη κυρίαρχο και παντοδύναμο. Η εξέλιξη των τεχνικών μέσων καθιστούν τον κινηματογράφο ένα ισχυρό πολιτικό όπλο προπαγάνδας. ...Ταινίες για όλα τα γούστα και για κάθε πνευματικό επίπεδο, αρκεί να συκοφαντείται το Γ΄ Ράϊχ και όλες οι αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε και τις οποίες υπεράσπισε μέχρι τελικής πτώσης (Τιμή, Ανδρεία, Ήθος, Πίστη, Φιλοπατρία, Φυλετική Καθαρότητα, Μητρότητα, Οικογένεια). ...Ο μύθος ταμπού της εποχής μας, το “ολοκαύτωμα” βάλλεται από παντού, η καθεστηκυία άποψη για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διέρχεται από το πρίσμα της αμφισβήτησης και οι μεχρι χθες “εγκληματίες πολέμου”, “παράφρονοι δικτάτορες”, κερδίζουν συμπάθειες - περσινό γκάλλοπ στη Γαλλία, γύρω από τη δημοτικότητα του Χίτλερ είναι ενδεικτικό>>.
· Περιοδικό “Χ.Α.”, Α.Τ. 68, 20/1/1992, σελ. 7-13. Άρθρο με τίτλο: “Στον Άγνωστο Ήρωα”, όπου εξυμνείται ως “αγωνιστής πατριώτης”, ο Σεβαστιανός Φουλίδης, Έλληνας από τον Πόντο, συνεργάτης των Γερμανών ναζιστών και κατάσκοπος τους στην Ελλάδα, ταγματάρχης των SS, του “Ευρωπαϊκού Στρατού” όπως τα ονομάζει η “Χ.Α.”. “Ο Φουλίδης ήταν πάνω απ’ όλα ένας συνειδητοποιημένος Έλληνας Εθνικοσοσιαλιστής, ταγμένος ολόψυχα στον Μεγάλο Αγώνα κατά της κομμουνιστικής τυραννίας. Δεν ήταν ένας απλός τυχοδιώκτης, ένας αρριβίστας μισθοφόρος έτοιμος να εξαφανιστεί στην πρώτη δύσκολη στιγμή. Ήξερε πως με τις ενέργειες του αυτές εξυπηρετούσε την Ευρώπη, τη Γερμανία, μα πάνω απ’ όλα την Ελλάδα...>>, όπου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υποδεικνύεται σαν “πατριωτική στάση” η σύμπραξη με τους ναζιστές.
· Περιοδικό “Χ.Α.”, Α.Τ. 68, 20/1/1992, σελ. 16-17. Άρθρο με τίτλο: “Ρατσισμός τώρα, για την πατρίδα και το λαό!”. <<Ως Εθνικοσοσιαλιστές ενδιαφερόμαστε για τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις του Έλληνα εργάτη, αλλά πρώτα απ’ όλα βλέπουμε το θέμα φυλετικά. Δεν περιοριζόμαστε απλά στον οικονομικό τομέα και στο θέμα της εργασίας, γιατί για μας πρωταρχικό είναι ότι οι αλλόφυλοι εργάτες με την παρουσία τους στην Πατρίδα μας αποτελούν κίνδυνο για τη φυλετική μας καθαρότητα. Η κοινωνία μας, ο πολιτισμός μας, η εξέλιξή μας για το Μέλλον είναι παράγωγα των μοναδικών ξεχωριστών μας ιδιοτήτων που κληρονομήσαμε από τους προγόνους. Αυτό τον ακατάλυτο δεσμό μας με την Ιστορία θρέφει το αστείρευτο ποτάμι του Ελληνικού Αίματος. ...Κανένας Ασιάτης ή Αφρικανός δεν κατάλαβε, ούτε θα καταλάβει τον πολιτισμό μας, δεν αγωνίστηκε, ούτε θα αγωνιστεί για το δίκιο μας, δεν εχθρεύτηκε ούτε θα εχθρευτεί τους εχθρούς μας. Πώς μπορεί τότε να ζητήσει μερίδιο στο Αίμα μας, στην Ιστορία μας και στην κοινωνία μας: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΙΜΑ!...
...Ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που στίβει στα γρανάζια του Έλληνες και ξένους εργάτες για να ικανοποιήσει την κερδοσκοπική του απληστία, ενάντια στις αντιανθρώπινες, ισοπεδωτικές και ξεφτισμένες θεωρίες του κομμουνισμού που θεωρεί τους εργάτες ως προλετάριους που δεν έχουν πατρίδα, ενάντια σ’ όλους αυτούς εμείς οι Έλληνες Εθνικοσοσιαλιστές της Χρυσής Αυγής αμετάκλητα Φυλετιστές και υπερήφανοι για την αληθινά Σοσιαλιστική μας ταυτότητα βροντοφωνάζουμε: ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ! ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ!>>.
· Περιοδικό “Χ.Α.”, Α.Τ. 69, 25/2/1992, σελ. 38. Στήλη με τίτλο: “Σημεία των Καιρών”, σχολιασμός άρθρου του περιοδικού Ταχυδρόμος για τον ρατσισμό στην Ελλάδα: <<Όσο για το φόβο που ο “Ταχυδρόμος” διατυπώνει “μήπως ήρθε η ώρα ενός Έλληνα Λεπέν” και ότι “ο Χίτλερ περιμένει στη γωνία” τον διαβεβαιώνουμε ότι σύντομα, Εμείς οι Έλληνες Εθνικοσοσιαλιστές της Χρυσής Αυγής, θα κάνουμε τον εφιάλτη του πραγματικότητα>>.
· Περιοδικό “Χ.Α.”, Α.Τ. 70, 2/4/1992, σελ. 39-40. Από άρθρο με τίτλο “Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό”: <<Την ίδια τη στιγμή που αδιαφορούν για τους πραγματικούς μας αδελφούς τους Πομάκους, μας παροτρύνουν να θεωρούμε ως Έλληνες όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης, λέγοντας υποκριτικά ότι στο μόνο που διαφέρουμε είναι η θρησκεία. Αρκεί και μόνο ένα ταξίδι στη Θράκη για να διαπιστώσουμε πόσο απέχει από την αλήθεια αυτός ο ισχυρισμός, αφού με μια ματιά διαφαίνεται ολοκάθαρα η τρομακτική φυλετική και πολιτιστική διαφορά των τουρκογενών από εμάς τους Έλληνες. Είναι η ίδια διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων και γύφτων. Το αίσθημα της αποστροφής και η έντονη δυσωδία γεννάται αυθόρμητα σε κάθε Έλληνα που επισκέπτεται τις κοινότητες των τουρκογενών. ...Για γνήσιους Τούρκους, μογγόλους, γυφτανθρώπους, πρόκειται...
... Εμείς οι Έλληνες Εθνικοσοσιαλιστές βροντοφωνάζουμε, να διωχθούν τα δύο σκουλήκια Σαδίκ και Φαίκογλου από τη Βουλή των Ελλήνων και να σταλθούν αυτοί και το υπόλοιπο σκυλολόϊ από εκεί που ήρθαν, στις αφιλόξενες και ξεραμένες μογγολικές στέπες. Έλληνες πατριώτες, ως πότε θα ζεσταίνουμε τέτοια φίδια στον τόπο μας, όταν γνωρίζουμε ότι με την παραμικρή ευκαιρία που θα παρουσιαστεί θα καταφέρουν με το δύσοσμο στόμα τους τη δηλητηριώδη δαγκωματιά στο σώμα της γης των προγόνων μας”.
· Στο περιοδικό Χ.Α., Τ. 92: “Στη νεότερη Ιστορία, η επανάσταση των Ιδεών μας, η “Εθνική Επανάσταση”, που πραγματώθηκε στα χρόνια του Μεσοπολέμου σε διάφορες Ευρωπαϊκές Πατρίδες με ποικίλα αποτελέσματα, είναι η τελευταία και πιο νεαρή Επανάσταση της Ιστορίας. Η πραγμάτωσή της σφράγισε την κρίσιμη κοσμοθεωρητική στροφή, που γεννήθηκε από τη Λευκή Φυλή και τα Έθνη της στην ιστορική διαδικασία. Αυτή η κοσμοθεωρητική στροφή γέννησε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, τον Εθνικοσοσιαλισμό, το Φασισμό, το Φαλαγγιτισμό και τους άλλους Ευρωπαϊκούς Εθνικισμούς, έθεσε δε τις βάσεις για την ανασυγκρότηση των Δυνάμεων της Παράδοσης του σήμερα και του αύριο! Σ’ αυτή την τροχιά έχουμε χρέος να πορευτούμε σ’ αυτά τα “αποφασιστικά χρόνια”. Είμαστε οι χαμένοι του χθες, γι’ αυτό μπορούμε να είμαστε οι μόνοι Νικητές του αύριο! Γιατί συναισθανόμαστε τα οράματα, πιστεύουμε στο πεπρωμένο και αγωνιζόμαστε για το Έθνος, το Λαό και τη Φυλή μας. Για τη συνέχεια της Ζωής και την Ελευθερία της εξέλιξης. Ενάντιοι στο σκοτάδι του σιωνιστικού “διαφωτισμού”, φρουρός της προγονικής κληρονομιάς και αμετανόητοι υπερασπιστές των ιδεών της αιώνιας ομορφιάς του Ελληνικού Κόσμου!”.
· Από το 2ο Συνέδριο του Λαϊκού Συνδέσμου της Χρυσής Αυγής, στην Αθήνα 11-12 Απριλίου 1992: “Οι ρίζες των περισσότερων προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα τον τόπο μας, ανάγονται στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στου οποίου τη δίνη η Ελλάδα υπηρετώντας αλλότρια προς το Έθνος συμφέροντα στροβιλίστηκε, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα αίματος και εξήλθε αυτού ευρισκόμενη στο πλευρό των νικητών Συμμάχων”.
Αρθρογραφία αυτού του είδους περιλαμβάνεται σε όλα τα φύλλα της “Χρ. Αυγής”. Εδώ αναφέρουμε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Θα κλείσουμε με αποσπάσματα από τελευταίο φύλλο τους:
· Στην εφημερίδα Χρυσή Αυγή, αρ. φύλλου 235, 3-9 Απριλίου 1998, σε άρθρο με τίτλο “Τα προγονικά έργα, πρόκληση σε δράση” διαβάζουμε: “Το ατομικό επίπεδο του καθενός βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το Εθνοφυλετικό μας επίπεδο...
...Η χειρότερη κατάληξη για μας (σ.σ. δηλ. για τον Ελληνισμό), είναι η επιδίωξη του Σιωνισμού, αυτή που αναγράφεται στα γνωστά “Πρωτόκολλα της Σιών”. Διάλυση των Εθνών-Φυλών, με πλήρη υποταγή στην εξουσία της μιας και εκλεκτής φυλής του Γιαχβέ. Ο εκλεκτός λαός του Ισραήλ! Η άλλη κατάληξη, η φυσική Φυλετική και Εθνική μας απάντηση. Το βροντερό και επαναστατικό “ΟΧΙ”, που θα εξαπολυθεί από τα στόματα των Ελλήνων, βγαλμένο απ’ τα προτεταγμένα στήθη μας, ενάντια στη λαίλαπα της εκλεκτής φυλής του Ισραήλ, ενάντια στη Λερναία Ύδρα του Σιωνισμού. Φωτιά!
Ο αναγεννημένος ωσάν τον Φοίνικα μέσα απ’ τις στάχτες του, Ηράκλειου Έθνους Έλληνας Ήρωας, φέρει ήδη στα χέρια του αναμμένον Δαυλόν και Δίκοπον Πέλεκυν!
ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ!”
Η δράση της ναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” δε σταματά στις ρατσιστικές διακηρύξεις. Επεκτείνεται σε μία σειρά βίαιων και απρόκλητων επιθέσεων ενάντια σε δημοκράτες, αντιεθνικιστικές οργανώσεις και μετανάστες για τις οποίες δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις αλλά υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες στον Τύπο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ακόλουθες:
1. Στις 7 Απριλίου 1996 10 μέλη της πολιτικής οργάνωσης ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση) δέχθηκαν επίθεση στην Κυψέλη την ώρα που διένειμαν την εφημερίδα τους “Εργατική Αλληλεγγύη” και έντυπα για τριήμερο συζήτησης που διοργάνωσε η οργάνωση. Σε μικρή απόσταση από τον τόπο της επίθεσης, βρίσκονταν τα γραφεία της “Χρυσής Αυγής”. Η ΟΣΕ κατάγγειλε με ανακοίνωσή της ότι οι επιτιθέμενοι ήταν “νεοναζί μέλη της Χρυσής Αυγής”. Πέντε από τα μέλη της ΟΣΕ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
2. Στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1996, στα Χανιά, δύο Ελληνοπόντιοι και ένας Βορειοηπειρώτης δέχθηκαν επίθεση. Το γεγονός κατάγγειλε με ανακοίνωσή της στις 11/9, η Πανελλήνια Αγωνιστική Μαθητική Κίνηση (ΠΑΜΚ) Χανίων –μαθητική κίνηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για μέλη της εθνικής-ρατσιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” τα οποία μετά την επίθεση άφησαν σε διπλανό τοίχο την ταυτότητά τους.
3. Στις 31 Ιανουαρίου 1997, δύο μέλη της αριστερής οργάνωσης ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ) δέχθηκαν επίθεση από μέλη της “Χρυσής Αυγής”. Την επίθεση κατάγγειλε με ανακοίνωση Τύπου η ΟΑΚΚΕ. Τα μέλη της που τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ήταν οι Γ. Ιωαννίδης, εργάτης στη Ζώνη Περάματος και Π. Γουρνάς, μαθητής, οι οποίοι κολλούσαν αφίσες εναντίον των αγροτικών μπλόκων. Την επίθεση κατάγγειλαν με ψηφίσματα ο Δήμος Κερατσινίου και ο Δήμος Δραπετσώνας με ονομαστική αναφορά στους “φασίστες της “Χρ. Αυγής”.
4. Στις ευρωεκλογές του 1996 μέλη της “Χρυσής Αυγής” έσπασαν το περίπτερο του εκλογικού συνδυασμού ΟΑΚΚΕ-“Ουράνιου Τόξου” το οποίο είχε στηθεί στην Ομόνοια.
5. Στις 24 Ιανουαρίου 1998, στις 7.30 ο 34χρονος μεταφραστής και μέλος του συγκροτήματος Last Drive δέχθηκε επίθεση από τρεις ναζιστές που τον χτύπησαν με σιδερόβεργα στο πρόσωπο. Όταν αυτός έπεσε στο πεζοδρόμιο άρχισαν να χτυπούν με μανία το κεφάλι του στο μάρμαρο μπροστά στα μάτια δεκάδων θεάτων. Ακόμα και όταν ο Α.Κ. κατάφερε και σύρθηκε στην είσοδο ενός καταστήματος για να γλυτώσει από τη δολοφονική επίθεση, αυτοί μπήκαν μέσα και συνέχισαν να τον χτυπούν μπροστά σε μια υπάλληλο. Ύστερα οι τρεις μπήκαν στην πολυκατοικία της 3ης Σεπτεμβρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της “Χρυσής Αυγής”. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη μαρτυρία του ίδιου του Α. Καλοφωληά και μαρτυρίες αυτόπτων.
6. Στις 24 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας μία ομάδα ναζιστών της “Χρυσής Αυγής” ξυλοκόπησε τον 25χρονο Αλβανό Αρμούτ Α. Οι ναζιστές υποχρέωσαν το θύμα να διαβάζει φωναχτά δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας που κατήγγειλε τη δράση τους. Όπως κατάγγειλε το θύμα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 29/3: “Προχωρούσα στην Ομόνοια, όταν με σταμάτησαν 4 άτομα με ξυρισμένα κεφάλια και στρατιωτικό ντύσιμο. Κρατούσαν στα χέρια τους μια εφημερίδα. “Ξέρεις να διαβάζεις σκουλήκι Αλβανέ;” μου είπαν, κι άρχισαν να με δέρνουν. Με χτυπούσαν περίπου 10 λεπτά και κάθε τόσο με υποχρέωναν να διαβάζω δυνατά τους τίτλους: “Οπαδοί της Χρυσής Αυγής ξυλοκοπούν συστηματικά αλλοδαπούς” ή το αυγό του φιδιού έχει ήδη εκκολαφθεί στην Ελλάδα”. Έτσι έμαθα από πρώτο χέρι, ποιοι με δέρνανε και γιατί”.
Οι επιθέσεις αυτές της “Χρ. Αυγής” είναι εφαρμογή των διακηρύξεών της. Η πιο ουσιαστική και νομοτελειακή έκφραση της ρατσιστικής ιδεολογίας είναι η βία. Οι φορείς και υπερασπιστές των ρατσιστικών ιδεών αποτελούν απειλή για την πολιτική δημοκρατία, για τη ζωή, την τιμή και την ελευθερία των πολιτών. Το κράτος που δεν απαγορεύει τη δραστηριότητά τους, επιτρέπει την ατιμώρητη, ωμή παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απόλυτης προστασίας της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας όλων όσων βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων (Σ 5 παρ. 2).
Η χώρα μας έχει την υποχρέωση να απαγορεύσει με νομοθετικά μέτρα την ίδρυση, λειτουργία και δραστηριότητα της οργάνωσης “Χρ. Αυγή”, η οποία δηλώνει ανοιχτά τη ναζιστική και ρατσιστική της ταυτότητα κατ’ εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την κατάργηση κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων που υπογράφηκε την 7η Μαρτίου 1966 και επικυρώθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 494/1970 (ΦΕΚ Α΄, 77, 3 Απριλίου 1970). Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Διεθνής αυτή Σύμβαση μετά την κύρωση της αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύει από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου.
Στο άρθρο 4 της ως άνω Διεθνούς Αντιρατσιστικής Σύμβασης, θεμελιώνεται η υποχρέωση των κρατών να απαγορεύουν τις ρατσιστικές οργανώσεις και να θεσπίζουν ποινές για τη ρατσιστική δραστηριότητα. Παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο 4: “Τα Κράτη Μέλη καταδικάζουν κάθε προπαγανδιστική ενέργεια και όλες τις οργανώσεις οι οποίες βασίζονται σε ιδέες ή θεωρίες για ανωτερότητα μιας φυλής ή ομάδας προσώπων ενός χρώματος ή εθνολογικής προέλευσης ή οι οποίες προσπαθούν να δικαιολογήσουν ή να προάγουν το φυλετικό μίσος και κάθε μορφής διάκριση, και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν άμεσα και θετικά μέτρα ενδεδειγμένα για την εξάλειψη κάθε παρότρυνσης ή ενεργειών που αποσκοπούν σε τέτοια διάκριση και, για το σκοπό αυτό, τηρουμένων των αρχών που ενσωματώνονται στην Παγκόσμια Δήλωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων που ρητά εκτίθενται στο 5ο άρθρο της παρούσας Σύμβασης, όπως μεταξύ άλλων:
Α) Να δηλώσουν κολάσιμη κατά νόμο παράβαση, κάθε διάδοση ιδεών που βασίζεται στη φυλετική ανωτερότητα και μίσος, παροτρύνουν στη φυλετική διάκριση, όπως και σε πράξεις βίας ή παροτρύνουν στη διάπραξη τέτοιων πράξεων ενάντια σε οποιαδήποτε φυλή ή ομάδα προσώπων άλλου χρώματος ή εθνολογικής προέλευσης και επίσης τη χορήγηση κάθε βοήθειας σε φυλετικές δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης τους.
Β) Να δηλώσουν παράνομες τις οργανώσεις και απαγορεύσουν τις οργανώσεις αυτές όπως και τις δραστηριότητες οργανωμένης προπαγάνδας και κάθε άλλο τύπο προπαγανδιστικής δραστηριότητας οι οποίες παροτρύνουν στη φυλετική διάκριση και οι οποίες την ενθαρρύνουν και όπως δηλώσουν κολάσιμο αδίκημα από το νόμο τη συμμετοχή σε τέτοιες οργανώσεις ή τέτοιες δραστηριότητες.
Γ) Να μην επιτρέπουν στις δημόσιες Αρχές, ούτε στα δημόσια ιδρύματα, εθνικά ή τοπικά, την παρότρυνση για φυλετική διάκριση ή την ενθάρρυνσή της”.