ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ΤΗΣ «ΧΡ. ΑΥΓΗΣ»

(Απρίλης 2006)

Λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της «Χρυσής Αυγής» για «αναστολή λειτουργίας», η ναζιστική οργάνωση έδωσε ξανά το στίγμα της με μία σειρά δολοφονικών επιθέσεων.
Η πιο πρόσφατη από αυτές έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 13 Απρίλη όταν είκοσι τραμπούκοι της ναζιστικής συμμορίας επιτέθηκαν σε φοιτητές με μαχαίρια, ρόπαλα και δακρυγόνα, τραυματίζοντας τρεις από αυτούς. Οι φοιτητές κατάγγειλαν ότι η στατική δύναμη της Αστυνομίας που βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία Τύπου τους άφησε να φτάσουν στον πεζόδρομο της σχολής και να επιτεθούν, και εμφανίστηκε τελικά κοντά στο πανεπιστήμιο 10 λεπτά μετά τους τραυματισμούς (Ελευθεροτυπία, 14/4/06). Η επίθεση αυτή έγινε σαν αντίποινα για τη σύλληψη ενός χρυσαυγίτη από φοιτητές μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο. Συγκεκριμένα λίγες ώρες πριν την επίθεση ένας πρωτοετής φοιτητής Κοινωνιολογίας έβγαλε πιστόλι σε ομάδα φοιτητών που τον πλησίασαν και προσπάθησε να το στρέψει εναντίον τους. Τον αφόπλισαν και μέχρι να τον οδηγήσουν στον πρύτανη, βρήκαν πάνω του ένα ακόμη όπλο. Και τα δύο τα μετέφερε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας ο πρύτανης, όπου, όπως του είπαν οι αστυνομικοί, επρόκειτο για ένα αεροβόλο και ένα πιστόλι κρότου-λάμψης. Πάνω του βρέθηκε και ένα μπρελόκ της Χρυσής Αυγής ενώ στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν αποθηκευμένοι αριθμοί τηλεφώνων δίπλα στα οποία υπήρχαν τα αρχικά Χ.Α., αλλά και τηλέφωνα άλλων στελεχών του ακροδεξιού χώρου. Η Σύγκλητος θα ζητήσει να κατηγορηθεί ο φοιτητής για οπλοφορία και παραβίαση του ασύλου, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο της διαγραφής του από το πανεπιστήμιο. Ενώ όλα τα επεισόδια έγιναν στο φως της μέρας και σε χώρο φρουρούμενο από την αστυνομία οι χρυσαυγίτες μαχαίρωσαν και έφυγαν ανενόχλητοι χωρίς να γίνει καμία σύλληψη.
Είχαν προηγηθεί ανάλογες επιθέσεις στις 25 Μάρτη και τον Γενάρη στην επέτειο των Ιμίων.
Στις 25 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, ομάδα χρυσαυγιτών με κράνη, μαντίλια στο πρόσωπο και ξύλα, επιτέθηκαν σε πέντε μαθητές, λίγο πριν ξεκινήσει συγκέντρωση της «Αντιεξουσιαστικής Κίνησης» κατά των παρελάσεων, και αφού μαχαίρωσαν τους τρεις από αυτούς διέφυγαν χωρίς να ενοχληθούν από την αστυνομία. Στην Ξάνθη η επίθεση έγινε μετά το τέλος συγκέντρωσης της «Αντιεξουσιαστικής Κίνησης», όταν είχαν απομείνει εκεί μόλις πέντε άτομα, από 9 ναζιστές που κρατούσαν μεγάλες πέτρες, σιδηρολοστούς και σημαίες. Και σ’ αυτή την περίπτωση η αστυνομία παρέμεινε αδρανής.
Στο τέλος Γενάρη, πριν την καθιερωμένη πια συγκέντρωση των ναζιστών που επιτρέπει το κράτος να γίνεται κάθε χρόνο στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, ομάδα 20 ατόμων με ξυρισμένα κεφάλαια, μέλη της «Χρυσής Αυγής» επιτέθηκε σε έναν 25χρονο μέρα μεσημέρι και μέσα σε κόσμο. Οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν 6–7 άτομα να χτυπούν το θύμα τους με μανία και μάλιστα «έναν από αυτούς να τον χτυπά με μεγάλη πέτρα στο κεφάλι τουλάχιστον δύο φορές» (Ελευθεροτυπία, 30/1/06). Κάλεσαν την αστυνομία που αρκέστηκε να φροντίσει για τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Ανάλογο περιστατικό ξυλοδαρμού έγινε και στην Κόρινθο. Μέλη της «Χρυσής Αυγής», οπλισμένα με αλυσίδες, επιτέθηκαν σε δύο νεαρούς που μοίραζαν φυλλάδια στον πεζόδρομο της Κορίνθου και τους τραυμάτισαν. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο ένας αφού του έγιναν ράμματα αποχώρησε, ενώ ο άλλος παρέμεινε στο νοσοκομείο.
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία καταδικάζει τις επιθέσεις και ζητά από την πολιτεία να πάρει μέτρα για τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και να θέσει εκτός νόμου την οργάνωση των ναζιστών δολοφόνων.