Αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικό άρθρο της κας Άννας Φραγκουδάκη από την εφημερίδα «Τα Νέα» (2/4/2010)

Κρίσιμη δίκη

Στις «12 του μήνα Απριλίου, του έτους 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9η π.μ.», κατά το «κλητήριο θέσπισμα» εισαγγελέως του Β΄ Εφετείου Αθηνών, δικάζονται τρία μέλη της ΜΚΟ «Αντιναζιστική Πρωτοβουλία», με την κατηγορία της «διασποράς ψευδών ειδήσεων». Πώς έγινε αυτό; Ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του Κ. Πλεύρη, κατηγορουμένου για παράβαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων, ο οποίος και άσκησε μετά το τέλος της δίκης του μήνυση εναντίον τους.

# Ο Κ.Π. καταδικάστηκε πρωτόδικα για «βιβλίο» του με ανατριχιαστικά περιεχόμενα ακραίου και απεχθούς ρατσισμού. Στη δεύτερη όμως δίκη (Μάρτιο 2009)

αθωώθηκε. Η «Αντιναζιστική Πρωτοβουλία» κυκλοφόρησε διαμαρτυρίες κατά της αθώωσης. Γι΄ αυτό δικάζονται. Για την καταγγελία ότι δικαστές έκριναν πως ένα «εγχειρίδιο γενοκτονίας» είναι «επιστημονικό έργο» και την οξεία διαμαρτυρία για την υποστήριξη του κατηγορουμένου και την αθώωσή του.

# Φαίνεται ότι όλη η διαδικασία της δίκης (τα έγγραφα και πρακτικά είναι στο Διαδίκτυο) ήταν πρωτοφανής. Διαβάζοντας κανείς έχει την εντύπωση ότι δικαζόταν όχι ο κατηγορούμενος αλλά οι μάρτυρες κατηγορίας και τα ιερά βιβλία της εβραϊκής θρησκείας. Κατά τη διαδικασία στους μάρτυρες κατηγορίας συχνά απευθυνόταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος, με σχόλια, ειρωνείες και απειλές.

# Η αθώωση είναι προβληματική. Αυτό είναι γνώμη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που άσκησε κατά της απόφασης αναίρεση «υπέρ του νόμου», θεωρώντας τη λανθασμένη και αστήρικτη και γράφοντας ότι το εν λόγω βιβλίο χαρακτηρίζει «εμπάθεια και ο φανατισμός» και ότι «ο κατηγορούμενος εκφράζει δημόσια [...] ιδέες που δύνανται, πέραν πάσης αμφιβολίας, να πυροδοτήσουν εξάρσεις βίας, διακρίσεων, αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας».

# Είναι ανησυχητικό φαινόμενο η ανοχή σε προπαγανδιστή αδιανόητων ακροτήτων, με «βιβλία» που καλούν στην «απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας», καταγγέλλουν τους «Κίναιδους» (είναι τίτλος «βιβλίου») είτε προτρέπουν «τη λευκή φυλή» στη βία κατά των Εβραίων.

Όταν όμως επιπλέον η κοινωνία σωπαίνει και οι θεσμοί δικάζουν τους μάρτυρες κατηγορίας τού εν λόγω ατόμου, χτυπάει κώδωνας πολύ σοβαρού κινδύνου. Αυτή ακριβώς η σιωπή και η ανοχή του γερμανικού λαού επέτρεψε στον ναζισμό να κάνει πράξη τις αποτρόπαιες δολοφονικές του θεωρίες.

«Τα Νέα» (2/4/2010)